Titular notícies

La greu problemàtica de l'extracció il•legal de coltan, debat absent al Mobile World Congress


L'Institut Jane Goodall Espanya, associació sense ànim de lucre dedicada a la investigació, educació i conservació a l'Àfrica, vol cridar l'atenció sobre la problemàtica de l'extracció il•legal de coltan - valuós mineral utilitzat en els condensadors dels mòbils - a la República Democràtica del Congo (RDC), posseïdora del 80% de les reserves mundials d'aquest escàs recurs. Una qüestió sorprenentment absent del debat empresarial i ciutadà al voltant del Mobile World Congress 2011 que se celebra del 14 al 17 de febrer a Barcelona.La guerra pel control del territori i l'accés a les mines de coltan a la RDC entre diverses milícies ha ocasionat ja més de 5 milions de morts, a més de desplaçats i refugiats, mà d'obra esclavitzada i violacions massives, segons dades de Nacions Unides .
L'elevada i insaciable demanda mundial de coltan (54 milions de mòbils actius només a Espanya), el consegüent augment del seu preu, i els escassos controls i esforços per millorar la traçabilitat del coltan utilitzat en els circuits electrònics de la nostra tecnologia, segueixen propiciant aquesta lluita pel control d'aquests recursos estratègics a la RDC, on l'explotació del coltan i la cassiterita serveixen per a finançar les milícies.Entre les innombrables conferències, fòrums i exhibicions del programa del Mobile World Congress no hi ha UNA sola xerrada que abordi la problemàtica del coltan i la sostenibilitat, temes que sense cap mena de dubte competeixen a la indústria de la telefonia per la seva gran petjada ecològica i humana.

Creiem que la responsabilitat corporativa d'un sector que lidera el desenvolupament tecnològic ha d'incloure la innovació en materials alternatius, i garantir la traçabilitat del coltan, perquè provingui de fonts no tacades de sang i destrucció. També s'ha de promoure la sostenibilitat i llarga vida útil dels aparells de nova generació, millorar la recuperació, reutilització i reciclatge de mòbils en desús, i per ètica empresarial, oferir oportunitats per a fer-ho en tots els països on es venguin terminals.

Encoratgem a les companyies que participen de la indústria de la telefonia mòbil a acceptar el desafiament de ser líders en aquests importants aspectes també, i convidem a la ciutadania a reflexionar sobre la nostra responsabilitat com a consumidors.

Per això, l'Institut Jane Goodall Espanya, amb el suport de la Dra. Jane Goodall, Missatgera de la Pau per les Nacions Unides, organitza la campanya de reciclatge "Mobilitza't per la selva", en la qual es pot participar a través de www.mobilitzatperlaselva.org.

Amb una etiqueta prefranquejada i descarregable del web, es poden enviar gratuïtament mòbils en desús (en funcionament o no), i així ajudar a reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components, reciclar elements útils i disposar adequadament de materials tòxics, evitant la contaminació del medi, recaptar fons per als programes de suport al desenvolupament de ciutadans en ambdós Congos, així com els projectes d'educació i conservació impulsats allà per l'Institut Jane Goodall.Més informació a  www.mobilitzatperlaselva.org


Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
  
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!
Descarrega el dossier
virtual de la campanya