Titular notícies

Guanyant terreny en el camí cap a la pau al Congo


Després de gairebé dues dècades de violent conflicte armat a la República Democràtica del Congo, els esdeveniments més recents indiquen noves oportunitats d’aconseguir una pau duradora. Entre altres coses, gràcies al moviment creixent dels activistes congolesos i internacionals, que està captant l’atenció i guanyant influència entre els responsables de la formulació de polítiques, els grups armats són més dèbils que abans i s’ha iniciat un fràgil procés de pau.

Aquest informe destaca les accions dels activistes en 2013 encaminades a posar fi a la guerra mitjançant el desenvolupament tant d’un comerç de minerals lliures de conflicte com d’un procés general de pau al Congo i a la regió africana dels Grans Llacs.

Objectiu n.1: impulsar un procés general de pau

L’any passat va estar marcat pels pitjors episodis de violència al Congo des que va començar la guerra. D’altra banda, va oferir oportunitats sense precedent per a una pau duradora, incloent-hi un augment de l’atenció de la comunitat internacional. Degut a la disminució de la força dels grups armats a la regió, han aparegut oportunitats d’aconseguir un procés de pau general i sense reserves.

El 2013:
• La ONU va desplegar per primera vegada la Brigada d’Intervenció de les Nacions Unides (FIB, sigles en anglès) a l’estat de la RDC.
• El comandant de l’M23, Bosco Ntaganda, es va rendir davant la Cort Penal Internacional.
• Els EE. UU. van retenir part de l’ajuda militar a Ruanda a causa del suport documentat del país a l’M23 i al reclutament de nens soldats pels grups rebels.
• El Secretari d’Estat dels EE. UU., John Kerry, va nomenar Russ Feingold, exsenador dels EE. UU., com a enviat especial dels EE. UU. a la regió dels Grans Llacs i a la República Democràtica del Congo. L'expresidenta irlandesa Mary Robinson va ser nomenada Enviada especial de les Nacions Unides a la regió dels Grans Llacs.
• El grup rebel M23 es va rendir el novembre, cosa que va suposar una gran victòria per a l’exèrcit congolès i va renovar les esperances d’una pau duradora a la regió.


Objectiu n.2: fomentar un comerç net de minerals

El Congo i la regió dels Grans Llacs estan abandonant el comerç de minerals de conflicte per dirigir-se a pas segur cap al comerç de minerals lliures de conflicte. Tot i això, l’or segueix sent una important font d’ingressos de grups armats i contrabandistes. Resulta molt difícil controlar un mineral que, en quantitats tan petites, assoleix un valor tan gran.

El 2013:
• La promulgació de la secció 1502 de la Llei de Reforma de Wall Street i Protecció al Consumidor Dodd-Frank, juntament amb el desenvolupament d’iniciatives com el programa d’auditoria Conflict-Free Smelter (fosa lliure de conflicte) i el projecte miner al Congo Motorola Solutions for Hope (solucions Motorola per a l’esperança), han ajudat a desenvolupar un sector de minerals lliures de conflicte al Congo que és accessible al mercat mundial.
• Els grups armats han continuat presenciant una reducció de beneficis procedents del comerç il•legal d’estany, tàntal i tungstè (els anomenats 3T en anglès).
• Intel ha desplegat importants mitjans per crear productes totalment lliures de conflicte, procés que ha conduït a un anunci el gener de 2014 pel qual aquesta corporació ha proclamat que, d’ara endavant, tots els seus microprocessadors (xips) es fabricaran amb minerals completament lliures de conflicte. Aquesta serà la primera vegada que un producte que conté minerals es posa a disposició dels consumidors amb la certificació “lliure de conflicte”.

Conclusió
Durant dècades, els habitants de l’est del Congo s’han vist atrapats en la contradicció entre els interessos estrangers i nacionals sobre el seu territori, els seus recursos i el seu destí polític. Ara més que mai, als congolesos els cal suport per posar fi a un conflicte armat que necessitarà esforços més vigorosos per part de mediadors i empreses internacionals, governs regionals i activistes. Malgrat tot el que hem aconseguit junts, encara es necessita molt més, raó per la qual continuarem lluitant per intensificar els nostres esforços amb el vostre suport mentre continuem lluitant per la pau i el desenvolupament al Congo.

Informe de Raise Hope for Congo,
The Enough Project

Traducció de l’anglès
Laura Solé Aymamí

Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
  
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!
Descarrega el dossier
virtual de la campanya