Titular notícies

Activista congolesa rep el premi Príncep d’Astúries


Caddy Adzuba denuncia la violència sexual a la RDC

La valenta periodista i activista congolesa, Caddy Adzuba, va ser guardonada el 3/9 amb el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia 2014. És una de les veus incòmodes de la República Democràtica del Congo (RDC) que dedica la seva vida a recordar les conseqüències del conflicte que viu el seu país des de 1996: assassinats, saquejos, famílies senceres obligades a abandonar la seva llar i milers de dones víctimes de les violacions, que fan servir com a arma de guerra. També ha emprat els micròfons per denunciar el “silenci” de la comunitat internacional. Adzuba impartirà pròximament xerrades a Espanya.

És membre de l’Associació de Dones de Medis de Comunicació de l’Est del Congo, gràcies a la qual s’han realitzat diverses al·legacions a la Cort Penal Internacional i al Senat dels Estats Units, denunciant la violència sexual que pateixen les dones de la RDC, un país que viu en guerra des de 1996 i que comptabilitza una mitjana de quaranta violacions diàries a dones des del començament del conflicte.

Caddy Adzuba és una de les veus d’un conflicte oblidat. “El meu país suma més de cinc milions de morts des que va començar la guerra. Hi ha països amb menys de cinc milions d’habitants que desperten més interès internacional. Es parla de Síria, d’Israel i Palestina, però ningú coneix què passa a la República Democràtica del Congo”, lamentava fa més d’un any. Ni l’escenari mediàtic ni la desolació del seu país han canviat des de llavors.
 
Diversos grups guerrillers i l’exèrcit de la RDC es disputen el control del territori, en especial les zones on hi ha les mines de coltan, casiterita, tungstè, or i d’altres minerals valuosos utilitzats després per a la fabricació de mòbils, ordinadors i d’altes productes amb gran demanda a la resta del món. L’Institut Jane Goodall, amb  els objectius de conscienciar sobre aquest problema, millorar el reciclatge i reduir la demanda de matèries primeres, organitza des de 2009 la campanya Mobilitza’t per la selva, que porta recollits 43.000 terminals amb la col·laboració de voluntaris, escoles, empreses i diverses entitats. Els fons recaptats són destinats a projectes educatius i de conservació a l’Àfrica. Descobreix cóm participar tu també a la campanya a aquesta pàgina.
(Veure notícia completa a El Diario.es)

Foto: Bettina Caparrós (El Diario.es)

Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
  
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!
Descarrega el dossier
virtual de la campanya