Titular notícies

26/1 Dia Internacional del Reciclatge de Mòbils


Iniciativa global de l'Institut Jane Goodall

“Trucada a l’acció” per conscienciar sobre l’ús dels “Minerals de sang” que provenen de zones en conflicte i donar suport, mitjançant el reciclatge de mòbils, a projectes educatius i de conservació a l’Àfrica.
 
    
 
Amb aquesta iniciativa la organització global fundada per la primatòloga anglesa Jane Goodall promou la reflexió ciutadana sobre la nostra alta demanda tecnològica de certs minerals escassos, com ara la cassiterita i el coltan, l’explotació il·legal dels quals ha servit per finançar grups guerrillers a República Democràtica del Congo. Un conflicte que ha produït més de 5 milions de víctimes, milions  de refugiats  i incomptables abusos dels drets humans, així com un gran dany ambiental i l’aniquilament de fauna en perill d’extinció.
 
Al nostre país hi ha més de 50 milions de línies de mòbils actives per poc més de 40 milions d’usuaris i, com que hi ha una tassa de reciclatge molt baixa, s’estima que hi poden haver fins a 100 milions de mòbils en desús guardats a les llars espanyoles. Aquests mòbils podrien ser reutilitzats en altres països o se’n podrien aprofitar les matèries primeres i reduir així la demanda d’aquests minerals a les zones de conflicte.
 
El Dia Internacional del Reciclatge de Mòbils (www.mobilerecyclingday.org) és una iniciativa dels Instituts Jane Goodall del món, entre els quals es troben Espanya, Estats Units, Canadà, Països Baixos, França, Bèlgica, Xile i Austràlia. En aquests països, a partir d’aquest dia assenyalat es reforçaran els esforços per conscienciar sobre l’impacte ambiental i social de l’explotació de “minerals de sang” utilitzats per la fabricació dels telèfons intel·ligents, allargar la vida útil dels mòbils i facilitar canals gratuïts de reciclatge. Amb els beneficis del reciclatge es podran finançar projectes educatius i de conservació al Congo, RDC i Senegal.
 
A l’Estat espanyol l’Institut Jane Goodall ha creat la seva pròpia campanya de reciclatge i sensibilització anomenada “Mobilitza’t per la selva” (gestionada per voluntaris), a través de la qual els ciutadans, escoles, empreses i altres entitats poden donar els seus antics mòbils amb enviament o recollida gratuïts. Al mateix temps, es poden guanyar apadrinaments dels ximpanzés  rescatats al centre de Tchimpounga, el Centre de Rehabilitació de ximpanzés de l’Àfrica més gran del món i gestionat per l’Institut Jane Goodall.
La campanya “Mobilitza’t per la selva” ja ha aconseguit reciclar més de 58.000 terminals i seguirà vigent tot l’any 2016. Els interessats en participar-hi poden visitar www.mobilitzatperlaselva.org .
 
 La  Dra. Jane Goodall, Missatgera de la Pau de Nacions Unides, Premi Principe d’Astúries 2003 i Premi Internacional Catalunya 2015, ha expressat el seu suport a aquesta iniciativa global i ha fet una crida a l’empatia i responsabilitat ciutadana, ja que “com a consumidors podem marcar una gran diferencia amb la nostra elecció de compra i allargament de la vida útil dels nostres telèfons, promovent el reciclats i la reducció de demanda de recursos extrets il·legalment, moltes vegades utilitzant mà d’obra infantil o forçada, o en condicions de gran inseguretat i precarietat, destruint al mateix temps zones que són l’hàbitat d’espècies en perill d’extinció com els goril·les o els ximpanzés”. La doctora Goodall va subratllar que “cada un de nosaltres podem marcar una diferència cada dia amb les nostres accions y hem de decidir quin tipus d’impacte volem tenir a món” (video amb més declaracions de Jane Goodall)
 
Vídeo amb imatges del projecte de reforestació realitzat per nens al Congo amb fons de la campanya "Mobilitza't per la selva"

Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
  
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!
Descarrega el dossier
virtual de la campanya