Titular notícies

La mineria il·legal causa la disminució dramàtica de la població de goril·les de Grauer a la RDC


Subespècie en perill crític d'extinció

Els goril·les de Grauer (Gorilla beringei graueri) són els més grans que existeixen. Un mascle  pot pesar entre 160 i 200 quilos i fer fins a 1,70m d'alçada. Una femella goril·la de Grauer  fa  entre  1,50 i 1,60m d'alçada i pesa la meitat que un mascle. Ambdós són pacífics i s'alimenten bàsicament de vegetals.  Desprès de 8 mesos i mig de gestació, la femella dona llum a una cria, a la que alletarà durant almenys tres anys. El Petit s'aferrarà a la mare, gatejarà a les 9 setmanes i caminarà a partir dels 8 mesos, però es mantindrà amb ella durant almenys 4 anys. Els mascles arribaran a la maduresa quan passin els 12 anys i les femelles a partir dels 8. Però la caça furtiva està delmant la seva població i està portant aquesta subespècie a l'extinció: ara queden menys de 3.800 individus.Les enquestes de WCS i FFI han documentat que la quantitat de goril·les de Grauer ha disminuït almenys en un 77% durant els últims 20 anys, i en llocs específics han desaparegut en un 94%. Donat que és un animal longeu, 20 anys es consideren una generació sencera, es conclou que aquests simis estan desapareixent amb una rapidesa alarmant. Només es considerava un lloc segur, al sector de les terres més altes del Parc Nacional Kahuzi- Biega, on s'han invertit recursos per protegir aquests simis de la caça, però la guerra del coltan també ha arribat allà.

La principal causa del perill que els  aguaita és la caça d'aquests animals salvatges per la seva carn, que s'està donant al voltant dels vilatges i campaments miners muntats pels diversos grups armats als boscos de l'est de la República Democràtica del Congo.  Les mines s'estableixen en zones remotes per proporcionar finançament d'armes i  continuar així la lluita armada, però en endinsar-se dins la selva per evitar la detecció van arribar a les zones on els goril·les han sobreviscut gràcies a la llunyania dels pobles i carreteres.
Allà on viuen, en les selves de l'est de la República Democràtica del Congo, s'amunteguen cada matí mils de miners que, sota la vigilància atenta de militars o guerrillers armats, entren en forats per aconseguir coltan, caserita o altres minerals estratègics que s'utilitzen per fabricar els nostres dispositius mòbils.

Molts menors són obligats a introduir-se durant llargs períodes de temps en les zones més estretes i perilloses de les mines, allà on només ells poden arribar, fins trobar el preuat mineral. Els grups armats custodien la zona durant mesos o anys, i allà on la dona és menys que respectada, elles patiran també maltractaments i violacions massives. I es que el gran dipòsit de coltan i altres minerals es troben en el cor d'una de les guerres més mortíferes del planeta.

Si vols conèixer més sobre això, clica en aquest article de Econoticias. Per reciclar els teus mòbils en desús i ajudar així a finançar projectes educatius i de conservació a l'Àfrica, visita la secció Com enviar mòbils d'aquesta web.
 

Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
  
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!
Descarrega el dossier
virtual de la campanya